Wassen en schoonmaken


De kans is groot dat je nu zelf steeds meer verantwoordelijk wordt voor je eigen was en ook je kamer schoon te houden. 

Wassen;  Je kleren zal je met regelmaat moeten wassen anders ga je muf ruiken, ook al ga je elke dag onder de douche!
Niet al je kleren hoef je gelijk te wassen na een paar dagen dragen. Wol bijvoorbeeld kun je goed buiten uithangen of laten stomen in de douche ruimte. Sowieso knappen kleren ervan op ze in de stoom of in de mist op te hangen. Kreukels gaan vaak uit je kleren als je ze ophangt in de ruimte waar je zelf doucht. Let verder op dat je donkere kleuren en lichte kleuren van elkaar scheidt. Het kan een voordeel zijn om samen met huisgenoten de wasmand te delen…Tenminste als jij en zij er goed in zijn om je eigen was te onderscheiden van elkaar. Gebruik niet teveel wasmiddel! De maat die aangegeven wordt door de fabrikant is in zijn voordeel; te veel waardoor jij meer wasmiddel gebruikt ten behoeve van zijn portemonnee. Veel wasmachines hebben een verkort programma, een wasbeurt van 20 minuten op 30 graden. Daar kun je veel was in kwijt. Onderbroeken, lakens en handdoeken wel op een volledig programma en op 40 graden.

Bed verschonen;  Je bed verschonen doe je eens per 14 dagen. Leg elke dag je bed goed open, dit ter voorkoming van bed wantsen. Schud je kussen elke dag goed op. Keer eens per drie maanden je matras, dat houdt de matras in vorm.
En hang je dekbed met regelmaat buiten en klop het goed op.

Schoonmaken:
-Afwassen, is het wel het meest saaie werk maar als je het elke dag doet dan is het werk van niks. Denk eraan dat je twee keer per week je thee en handdoek vervangt. En zo ook het schoonmaakdoekje! Of je liever met een afwasborstel afwas of met een sponsje, het is handig alle twee in huis te hebben.
-wc en badkamer. Waarschijnlijk gebruik je met meerdere de keuken, wc en badkamer. Maak een rooster. Scheelt veel ergernis. Een wc moet minimaal eens per week schoongemaakt worden en dat geldt ook voor een badkamer.
-kamer, een schone opgeruimde kamer heeft van invloed op je humeur. Hou je het bij dan is het snel gebeurd, laat je het oplopen dan ben je er langere tijd mee bezig. Plus dat je misschien al tig keer spullen kwijt bent geweest…….

Stofzuigen doe je eens per week, is er een zeer verharend huisdier is het misschien verstandig vaker de stofzuiger te pakken.
Opruimen en ordenen scheelt veel ergernis én ruimte. Hou officiële papieren en post bij elkaar en ruim die goed op. Maak kopieën van je paspoort/ ID kaart en rijbewijs. Bewaar bonnen van dure spullen zoals telefoon, camera en of andere elektronische apparaten.
Frisse lucht is wel het eerste wat past in een schone kamer. Slaap, als het kan met je raam een stukje open. Lucht elke dag je kamer, ook in de winter. Frisse lucht ruikt beter en je geluchte kamer wordt ook sneller warm als de verwarming weer aan moet.  

Schoonmaakmiddelen;
Wees zuinig met schoonmaakmiddelen. De maten van de fabrikant zijn te groot, de helft is meer dan genoeg. Koop een paar werkdoekjes, gebruik een oude handdoek als dweil.
Pas op met chloor en andere agressieve middelen. Ze maken echt niet beter schoon maar zijn wel of duurder en in ieder geval slechter voor het milieu. Groene zeep, schoonmaak azijn, soda en citronnella zijn basis-middelen waarmee je een heel eind komt.

No comments:

Post a Comment