Budgetteren

Eén van de eerste zaken die op je af komen denderen is het hele financiële plaatje. Ineens ben je verantwoordelijk voor je inkomsten én je uitgaven. En vooral dat laatste gaat vaak harder dan je vooraf bedacht hebt.
Hoe kun je nu leren om je geldzaken goed te beheren?

Het eerste wat nodig is, is dat je overzicht hebt.
Wat zijn de vaste lasten? Denk aan huur. Is die inclusief gas/water en elektriciteit of moet dat nog apart? En hoe zit dat met internet?
Het allereerste wat je moet doen is een Digid aanvragen. Dat is een soort code die je nodig hebt om aanvragen te kunnen doen en om inzage te hebben in verschillende zaken; bijvoorbeeld je status bij de zorgverzekering.

Daarnaast heb je de verplichting als je 18 jaar geworden ben een eigen zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet dan kiest de overheid voor jou een verzekering en die is altijd duurder. Bij het aanvragen van een zorgverzekering hoort ook het aanvragen van zorgtoeslag. Hierdoor krijg je het grootste bedrag van je verzekering weer terug. Iedereen heeft een eigen risico, dit is ong. 350 euro per jaar. Hou daar rekening mee. Om die redenen is het belangrijk dat je een buffer aanlegt.

Je zult studiefinanciering (stufi) aan moeten vragen, dit is ook afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Heb je al een eigen bankrekening? Zo niet dan zal je die ook moeten aanvragen anders kan de stufi of de zorgtoeslag nergens op gestort worden. Alle banken werken tegenwoordig met een App waardoor je met je telefoon rekeningen kunt betalen. Maar via zo’n App kun je ook bij je bank spaarpotten maken. Om bijvoorbeeld te sparen voor een buffer, een vakantie, kleding or what else.

Een schrift  of map aanleggen waarin je noteert wat er binnenkomt en wat ook weer er uit gaat kan helpen om inzicht in je financiën te krijgen. Zorg ook voor een backup van die informatie. Zeker om de eerste maanden te weten wat o.a. boodschappen, kleding en diverse verzekeringen nu eigenlijk kosten.

Vraag na of je voor je woonruimte een inboedelverzekering moet nemen.
Een WA verzekering is sowieso handig.
Ga je wel eens op vakantie of vaker een paar dagen weg? Dan kan een ( doorlopende) reisverzekering handig zijn.
Dit soort verzekeringen zijn jaarlijkse kosten. Bereken wat het je per maand kost en boek ze op deze manier weg. Spaar bijvoorbeeld per maand een bedrag waar je dit soort verzekeringen, abonnementen mee kunt betalen.

Huur en zorgverzekering zijn bedragen die je automatisch kunt laten afschrijven. Het liefst één of twee dagen nadat je stufi of salaris is gestort.
Heb je digitale spaarpotten voor een buffer, kleding, leuke dingen, laat ook die automatisch afschrijven. Dan heb je helderheid wat je overhoudt voor boodschappen, uitgaan enzovoort.

Even alles op een rij:
-Vraag een DIGID aan.
-Zorg dat je altijd je burgerservice-nummer en geboortedatum bij de hand hebt als je met iemand belt om vragen te stellen of je ergens voor aan te melden.  
-Zorg dat je een recent 06 nummer hebt en lees je app’s of sms-berichten.
-Vraag een bankrekening aan en zet de App op je telefoon.
-Vraag een zorgverzekering én zorgtoeslag aan.
-Vraag Stufi aan.
-Zorg dat je rekeningen en boetes meteen betaalt, de bedragen lopen anders heel snel op!!
-Zorg dat je een recent e-mailadres hebt en lees dat zeker eens per week !!
-Zorg voor overzicht en bewaar alles wat met geldzaken te maken heeft in duidelijke mappen !!
 
Weet ook dat iedereen budgetteren heeft moeten leren! Vraag om hulp als je er niet uitkomt. Dit kan bij je mentor op school. Beter dan te lang wachten en dan de deurwaarder op de stoep hebben. 
 

No comments:

Post a Comment