Belangrijk! : Stappenplan

Een aantal zaken zijn erg belangrijk en moeten echt op tijd worden aangevraagd. Zonder deze registraties saboteer je je zelf iedere keer weer als je ergens moet inloggen, of als er iets op tijd betaald moet zijn. Wat betreft de zorgverzekering ben je zelfs in overtreding als je het niet goed geregeld hebt.

DigiD; Een DigD is vrijwel onmisbaar. Het is een soort van sleutel waardoor je gebruik kunt maken van allerlei overheidsdiensten. Je hebt een DigD ook nodig om bijvoorbeeld de studiefinanciering aan te vragen, een paspoort aan te vragen dan wel te verlengen of om inzicht te krijgen in je status van de zorgverzekering dan wel bij de belastingdienst. Een DigD heb je dus echt nodig!
  1. Google op DigiD of ga gelijk naar https://www.digid.nl
  2. Klik aan bij DigiD aanvragen.
  3. Hou je BSN bij de hand. Dit staat op je ID kaart en/of je paspoort.
  4. Je moet een gebruikersnaam en een wachtwoord installeren.
  5. Een wachtwoord heeft 8 karakters waarvan 1 getal en 1 hoofdletter.
  6. Neem een wachtwoord dat je kunt onthouden.
  7. Een extra controle via sms- code is belangrijk. Dit gaat via je mobiele telefoon.
Bankpas; google op "bankpas aanvragen", en klik aan bij welke bank je wilt zijn. Bij een kantoor van die bank kun je een bankpas aanvragen. Neem je ID kaart of je paspoort  mee. Ga daarna naar de site om mobiel bankieren aan te vragen en te activeren.

Studiefinanciering
Google op studiefinanciering (stufi) en je komt op de site van DUO of ga gelijk naar https://duo.nl Daar staat alles duidelijk en stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Vraag 3 maanden voor dat je opleiding begint deze stufi aan!
Kom je er alleen niet uit? Vraag om hulp bij je ouders, school, oudere broers/zussen of vrienden. Je moet van tevoren een DigD aangevraagd hebben. En ook een bank nummer hebben. Anders kan de stufi niet aan je uitbetaald worden!
 
Zorgverzekering
Vanaf je achttiende betaal je hier zelf voor! Google op Zorgverzekering en je ziet de grote verscheidenheid aan verzekeringen. Je kunt alles gaan vergelijken, je kunt ook aan je ouders of verzorgers vragen wat zij hebben of aan vrienden. Voor studenten zijn vaak aparte verzekeringen. 
 
Zorgtoeslag
Google op zorgtoeslag en je kunt, ook zonder dat je een DigD hebt al kijken hoeveel toeslag je terug krijgt.

No comments:

Post a Comment